Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Yavuz Sultan Selim mi Acaba?

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
25 Ağustos, 2012 - 01:43 -- erbaaliyiz

Bu ünlü resmi sanırım bilmeyeniniz yoktur. Yavuz Sultan Selim dediğinizi duyar gibiyim. Tarih kitaplarında olsun, sağda solda Yavuz Sultan Selim diye aklımıza kazınan görüntü budur. Hatta google üzerinden bir arama yaparsanız, karşınıza doğrudan soldaki resmin çıktığını göreceksiniz. Yine bu ünlü portreden yola çıkmak gerekirse, küpe takan genç delikanlıların kendilerine tepki gösteren muhafazakar babalarına yaptıkları cansiparane savunma hepimizin hatırındadır:

“Ama babacım, koskoca Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim bile kulağına küpe takıyormuş” ve verilen babanın verdiği cevap hiç şaşmaz. “Deyyus o takıyormuş takmasına ama senin gibi zibidilik için değil, Allah’a olan kulluğunu göstermek için küpe takıyormuş.”

Ve işte gerçekler….

Topkapı Sarayı’nda Portreler Bölümü  17/66’da kayıtlı bulunan Yavuz Sultan Selim’e ait gösterilen kulağında küpesi ve başında tacı bulunan tarihi tablo gerçeği kocaman bir palavra! Bahsi geçen tablo 1926 yılında  Dolmabahçe Sarayından Topkapı Sarayı’na getirilmiş olup, tablonun çizimini ise adı bilinmeyen Macar bir ressam yapmış. Yavuz Sultan Selim’in kulağına küpe takması ve başında da Avrupalı krallar gibi taç bulundurması tamamen bir hayal ürünü. Hiçbir Osmanlı padişahı metalden taç giymediğinden böyle birşeyin yaşanma olasılığı dahi yok. Dönemin padişahları şu anda Topkapı Sarayı’ndaki Padişahlardan Kalma Giysiler Bölümünde bulunan sarık ve alnında sorguça benzer süsleme şekli olan kaftan giyerlerdi. Macar ressam herhalde bir gün gaza gelip hayalindeki Yavuz’u çizmiş. (-: Oysaki Osmanlı sarayında görüntüleri çizen minyatür ustaları vardı. Yavuz’un yakından görünüşü ve seferdeki durumu hakkında ayrıntılı görsel bilgiler veren minyatürleri mevcuttur. Yavuz’un kendi dönemindeki hiçbir minyatürde kulağında küpe ve başında Avrupa krallarının tacı olmamasına rağmen, muhtemelen 19.yy sonlarında bir Macar ressamın çizdiği hayali tablo bir tarih belgesi olarak nasıl olup Yavuz Sultan Selim’e mal ediliyor, onu da anlayabilmiş değilim. Aynı portrenin keza Türkiye’deki okul tarih kitaplarında kendimi bildim bileli “Yavuz Sultan Selim” olarak gösterilmesi ise olayın başka bir boyutu!

Böylece uzun yıllar bize öğretilen bu bilginin tamamen yanlış olduğunu da  bu sayede öğrenmiş bulunuyoruz. Internet ortamının bir kez daha en güvenilir bilgi kaynağı olmadığını görmek için güzel bir örnek.

Çok merak edenler için, Yavuz Sultan Selim’in fiziksel özelliklerine en yakın çizilmiş portresi ise şudur.

Yeni yorum ekle