Biz farklıyız. Çünkü biz ERBAALIYIZ...

Alan Köyü

erbaaliyiz kullanıcısının resmi
7 Şubat, 2012 - 17:52 -- erbaaliyiz

Genel Bilgiler

Alan köyünün uzaklığı Erbaa'ya yaklaşık olarak 53 km dir. Alan Köyü Tokat'ın Samsun iline sınır konumunda yer almaktatır. Köyden Çarbamba Ovası rahatlıkla görülmektedir. Yeşilırmak Alan Köyünün güneyinden geçmektedir.

Arazinin biraz yamaç olmasında dolayı sulama konusunda Yeşilırmaktan yararlanılamamaktadır. Köyün içme suyu zengin su kaynakları sayesinde sıkıntı olmadan sağlanmaktadır. Köyde büyük bir oranda göç olayı yaşanmaktadır.

Köyün yolları asfalt değildir. Alan köyü Muhtarı Muhsin Soymaz'dır. 2009 da görevi Adem Soymaz'dan devraldı. Alan köyünün erkekleri genelde fırın ve şirket işinde çalışır, meşhur fırın ustaları Murat Soymaz, Mürsel Şimşek, Mustafa Şimşek, Dursun Şimşek ve kardeşleri, Ali Soymaz, Erkan Soymaz. Meşhur şirket ustaları Mehmet Yağcı, Davud Şimşek, Mehmet Soymaz, Akgül Soymaz. Köyün Soymazlar topluluğunun çoğu olmak şartıyla Trabzon Oftan göç ettikleri bilinmektedir. Soyları ise SARIALİOĞULLARI'ndan gelmektedir... Sarıalioğulları ailesi hakkındaki bilgileri aşağıda görebilirsiniz....

SARIALİOĞLU AİLESİ

Kökenleri Selçuklular'ın Kirman kolunun başı olan Çağrı Bey'in oğlu Kavurd Beg'e dayanan büyük aile. Kavurd Beg Alp Arslan ve Melikşah'a karşı taht mücadelelerinde başarılı olamamıştır.

Bu nedenle aile Malatya'ya sürülmüş, daha sonra Van üzerinden Karadenizde ilk olarak Of ve çevresine yerleşmiştir.

Sayıları bugün için 30.000 kişi civarındadır. Aile, Karadenizin pek çok yöresine (Of, Arsin, Trabzon, Artvin, Rize,Tokat) yayılmakla beraber, çoğunluk olarak İstanbul'da yaşamaktadır.

Soyadı Kanununa istinaden Sarıalioğlu soyadı önce genel olarak Saral soyadıyla değiştirilmiştir. Daha sonra ise tekrar verilen hakla bir kısım eski soyadları olan Sarıalioğlu'na dönüş yapmıştır. Bu yüzden aynı aileye mensup Saral, Sarı, Turan, Saraloğlu, Saruhan, Yen, Karaoğlu.. gibi soyadları da kullanılmaktadır.

Aile 1874 yılından beri Of Belediye Başkanlığı'nı elinde bulundurmaktadır. Rus işgali, darbeler ve değişen siyasal akımlara rağmen, yöre halkının güveni iktidarlarını sürdürmelerini sağlamıştır. Karadeniz'in ilk ve tek bayan Belediye Başkanı olan Semahat Sarıalioğlu da bu ailenin bir üyesidir.

I. Dünya Savaşı ardından işgal edilen bölgede, Sarıalioğlu Ailesi, halkı silahlandırarak Rus işgaline karşı direniş örgütleri kurmuştur. Bu örgütler, kısıtlı olanaklarına rağmen, Baltacı Deresi mevkiinde Rus Ordusu'na büyük kayıplar verdirmiştir.

Coğrafya

Tokat iline 135 km, Erbaa ilçesine 53 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007     350

2000     410

1997     410

 

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
 

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Muhsin SOYMAZ

    2004 - Adem SOYMAZ

    1999 - Ali ŞİMŞEK

    1994 - Arif SOYMAZ

    1989 - Ethem SOYMAZ

    1984 - Ahmet YAĞCI

Alan Köyü Resimleri:

 

Alıntı: http:/ /tr.wikipedia.org/ wiki/Alank%C3%B6y,_Erbaa

Yorumlar